"מרעיון למחזה״

"חממת הכתיבה״ – מרעיון למחזה" נולד מתוך הצורך לתת במה לבעלי רעיונות להגשים את חלומם ולהפוך אותו למציאות בדמות מחזה. מאפשר לכל אדם, בין אם הוא שחקן, יוצר כותב וחולם, לקבל את הכלים המקצועיים הדרושים כדי ללמוד כיצד לכתוב מחזה ולהביא את הסיפור שהוא רוצה לספר אל הקהל הרחב.

ילדה שנולדה לבמה

מאז שאני בת 6 שיחקתי על במה, הופעתי על כל במות ישראל ובמות שונות בעולם, שיחקתי יזמתי הפקתי, בכל סוגי הזאנרים בעולם התיאטרון, מהצגות פרניג' ויצירות עצמאיות שיצרנו כמו "דודה פרידה", הצגות יחיד "הגר", הצגות מוסיקליות, דרמות וקומדיה בעולם הרפרטוארי.

איך הכל התחיל ? 

לפני 20 שנה ניהלתי כלבייה כן כן מה שאתם שומעים … 

יום אחד הגיע אל הכלבייה ילד שלא דיבר, הוא חווה אילמות סלקטיבית בעקבות טראומה. בכלבייה היה גם כלב "שלא דיבר" פרדי הוא ננטש בכלבייה בגיל מאוחר ולא היהמוכן לצאת מהכלוב היחיד שכן הצליח להתחבר אליו הוא עידו. והם הפכו להיות החברים הכי טובים.

במו עיני ראיתי איך ילד מציל כלב וכלב מציל ילד.

רצתי להפיץ את המסר על הקשר המיוחד שיכול להיווצר בין אדם לבעל חיים ועל היכולת לתקשר עם כל אחד אם נלמד להקשיב. 

באותו רגע הבנתי שהסיפור הזה חייב להפוך להצגה שתוכל להביא יופי מרפא לכל כך הרבה ילדים אנשים ובעלי חיים.

למרות שעד אותו רגע לא לא כתבתי הרגשתי חשה שיש לה שליחות להביא את הסיפור הזה לעולם, ויחד עם שותפי לכתיבה עודד אהרליך הצלחנו להגשים את החלום ולהפוך אותו למחזה מצליח והצגה קסומה שרצה מאות הצגות בכל הארץ.

סיפורים מרפאים שמחכים לצאת לאור

אני מאמינה שלכל אדם יש סיפור בעל "יופי מרפא" שיכול לגעת בחייהם של אחרים, אך פעמים רבות סיפורים אלו נשארים עלומים ונסתרים מהעין. אנשים רבים נושאים בתוכם חוויות חיים, תובנות ומסרים שיש בהם כוח לרפא, לחזק, לעורר השראה ולהאיר מקומות חשוכים, אך מעטים מהם מקבלים את ההזדמנות או האומץ לחשוף אותם בפני העולם. החממה נועדה לתת לאותם אנשים את הכלים והפלטפורמה כדי להביא את הסיפור שלהם לכדי מחזה מגובש ובעל משמעות, ולאפשר לו להגיע לקהל שזקוק לו ויכול להפיק ממנו תועלת. כך, המיזם מבקש לחבר בין היוצרים לבין הצופים, וליצור חווית תיאטרון מעצימה ומרפאת.

הצלחות ראשונות והשפעה על ילדים ומבוגרים

הניסיון הראשון של הסדנאות נערך בתקופה מאתגרת של הקורונה, דווקא משום שעולם התרבות נסגר, בחרנו לתת ליוצרים אפשרות ביטוי יצירתית בתיאטרון הארצי ולתת להם מרחב להגשים את הרעיונות עליהם חלמו. 

ואכן החממה זכתה להצלחה גדולה, מתוך החממה נולדו מספר הצגות מצליחות שהשפיעו על ילדים ומבוגרים כאחד. ההצגה "ילד עם הנקודות" זכתה בפרסים יוקרתיים בפסטיבל הצגות לילדים בחיפה 2023 כמו פרס המחזה הטוב ביותר, פרס השחקנים, פרס המוסיקה, פרס הבימוי,  והעבירה מסר של קבלת השונה, באמצעות סיפורו של ילד שנולד עם נקודות על פניו והתמודד עם הקשיים בבית הספר.

נגן וידאו

המחזה "מילה טובה", שנכתב על בסיס ראיון עם השחקן דובל'ה נבון, עודד ילדים לחלום בגדול ולא לוותר על שאיפותיהם גם כשהם נתקלים במכשולים, ובמקביל לימד הורים לתת לילדיהם מרחב לממש את עצמם.

הצגות נוספות שצמחו בחממה, כמו "החברה של דרורה- הרפתקה תיאטרלית לילדים" מחזה שכתבה טל שלכטמן הנוגע בנושא הזדהות וחמלה עם בעלי חיים עלה בצוותא וצפו בו הורים וילדים רבים שזכו לחוות תיאטרון לילדים עם מסר חינוכי ומעצים.

והמחזה "אושר בהמתנה" שכתבה אסנת וישינסקי, על התמודדות עם שכול, הצליח לרגש ולהעביר מסרים מעצימים בחממה מחזה ״אבא סיפור״

מחזה משיריו של מיקי גבריאלוב שפתח את הפסטיבל הבינלאומי להצגות ילדים בחיפה ב2024

כלים מקצועיים לכתיבה, בימוי ומשחק

המשתתפים בחממה מקבלים מגוון של כלים מקצועיים שנועדו להכשיר אותם להיות מחזאים של הסיפור האישי שלהם. הם לומדים את יסודות הכתיבה הדרמטית, החל משלב הרעיון הראשוני ועד ליצירת המחזה השלם. המנחים מדריכים אותם כיצד לבנות את הסינופסיס והטריטמנט, איך ליצור דמויות מעניינות ואמינות, כיצד לפתח קונפליקטים וסצנות מרתקות, ומהם הכללים לכתיבת דיאלוגים איכותיים. נוסף על כך, המשתתפים זוכים לליווי מקצועי בתהליך הבימוי והמשחק, כדי שיוכלו להעביר את המסר שלהם בצורה אפקטיבית על הבמה. בסיום התהליך המשתתפים מחזיקים בידיהם יצירה מוגמרת ומלוטשת שמוכנה לעלות מול קהל.

יופי מרפא כפילוסופיית חיים

אני מאמינה שתפקידו של אמן הוא להביא לעולם יופי מרפא שנותן כוח לחיים. זו מורשת רעיונית שהונחלה על ידי סבי המשורר חתן פרס ישראל אברהם סוצקבר, שהאמין ביכולתה של המילה הכתובה להאיר ולחזק גם בעתות קשות. בזמן מלחמה, כשהמציאות הייתה קודרת ומלאת סבל, הוא כתב שירים מאירים ומעוררי תקווה, שסייעו לו ולאחרים לשאוב כוחות ולהמשיך הלאה. ברוח זו, החממה שלנו שואפת לחבר את היוצרים עם מהות הייעוד שלהם כאמנים – לא רק לספק בידור או הנאה אסתטית, אלא לרפא את העולם ולהפיח בו תקווה חדשה באמצעות כוח היצירה.

פלטפורמה לגילוי כשרונות חדשים

"מרעיון למחזה- חממת הכתיבה" מציע הזדמנות נדירה ויוצאת דופן ליוצרים מתחילים וחסרי ניסיון להתנסות בכתיבה ולהעלות את היצירה שלהם על במה מקצועית. היא מאפשרת לכל מי שחולם לראות את הרעיון שלו מקבל ביטוי אמנותי, לקחת חלק בתהליך מעצים ומלמד, גם אם אין לו ידע או ניסיון קודם בתחום.

"חממת הכתיבה – מרעיון למחזה" הוא מיזם פורץ דרך שנותן במה ליוצרים מכל הגילאים והרקעים, ומאפשר להם להגשים את החלום ולהפוך רעיון למציאות. הוא פועל מתוך אמונה עמוקה בכוחם המרפא של סיפורים אישיים, וביעודם של אמנים כסוכני שינוי חברתי. המיזם כבר הוכיח את הצלחתו והשפעתו הרבה בשנים הספורות מאז הקמתו, ויש להניח שהוא ימשיך לצמוח ולהתפתח בעתיד. בעולם שבו יש כל כך הרבה כאב וקושי, יוזמות כמו "חממת הכתיבה" מהוות מקור לתקווה ואופטימיות. הן מזכירות לנו שבכוחה של יצירה אמנותית כנה ואיכותית לרגש, לעורר מחשבה, לחבר בין אנשים, ובסופו של דבר – אולי אפילו לרפא.

מה הסיפור שלי??

מציאת הסיפור האותנטי והאישי

תהליך פיתוח רעיון לכתיבת מחזה או סיפור מתחיל בחיפוש אחר הסיפור האותנטי והאישי שהכותב רוצה וצריך לספר. זהו סיפור שנובע מתוך עולמו הפנימי של הכותב, מהחוויות, הזיכרונות, התחושות והרגשות שחווה. זהו סיפור שמדבר אל ליבו ונוגע בו בצורה עמוקה ואישית. רק כאשר הכותב מוצא את הסיפור האמיתי שלו, שמציף אותו ודוחף אותו לכתוב, הוא יכול ליצור יצירה מקורית, אמינה ובעלת משמעות. סיפור שאינו נובע מתוך אמת פנימית ואותנטיות של הכותב, לא ייגע בקוראים או בצופים באותה עוצמה ולא יותיר בהם חותם של ממש.

הסיפור כמסע של חיבור וצמיחה

בסופו של דבר, תפקידו של הסיפור הוא לקחת את הכותב והקורא או הצופה למסע מטלטל ומשנה חיים. מסע של גילוי עצמי, של ערעור ושל בנייה מחדש. הסיפור צריך להוציא אותנו מאזור הנוחות, לאתגר את התפיסות שלנו, להפגיש אותנו עם הצל ועם האור שבתוכנו ובזולת. ודרך ההתמודדות והצמיחה של הדמויות, אנחנו קוראים לעצמנו לצמוח, להשתנות, להעז יותר, לחיות יותר בשלמות את מי שאנחנו.

אבל מעבר למסע האישי, סיפור טוב מחבר אותנו זה לזה. הוא חושף את השוני, את הקסם הייחודי של כל דמות ושל כל אדם, אבל גם את המכנה המשותף לכולנו. הוא מזכיר לנו שלמרות השוני, כולנו בני אנוש, חולקים את אותם פחדים ותקוות, שמחות וכאבים. סיפור יכול לגשר על פערים, לאחד קצוות, ליצור הבנה ואמפתיה בין אנשים מרקעים שונים. זוהי אחת המתנות הגדולות של הספרות והתיאטרון – היכולת לאפשר לנו להיכנס לנעליו של האחר, לראות את העולם דרך העיניים של מי ששונה מאיתנו.

השפעה, השראה ושינוי

סיפור עוצמתי יכול לא רק לרגש ולהעביר מסר, אלא אף להניע לפעולה ממשית. כשסיפור נוגע בנו עמוקות, הוא יכול להטביע בנו חותם של ממש, להשפיע על האופן בו אנו תופסים את עצמנו ואת העולם סביבנו. דרך ההתבוננות בדמויות ובמצבים בדיוניים, אנו יכולים לקבל השראה לבחון את חיינו שלנו, את מערכות היחסים, הבחירות והאמונות שמנחות אותנו.

מהלב אל העולם

ראינו שתהליך הכתיבה המשמעותית מתחיל בפנים, בעולמו האישי והפנימי ביותר של הכותב. אבל ככל שהכותב מעז להעמיק פנימה, להכיר חלקים באישיותו, ברגשותיו ובנפשו שאולי הוא עצמו לא הכיר – הוא יוצר יצירה שיכולה לגעת בעולם כולו. זה מה שמדהים בכתיבה – שמתוך המאוד אישי והפרטי, היא נוגעת באוניברסלי וברב-תרבותי.

הסיפור שמעבר למילים

כל כותב מתחיל כנראה מתוך שאיפה לבטא את עצמו, להשמיע את קולו הפרטי. אבל אולי התהליך שהכתיבה מזמינה אותנו אליו הוא דווקא של ויתור על הקול האישי הזה, של מציאת דרכים חדשות להקשיב ולתת ביטוי לקולות השונים שבתוכנו ובעולם סביבנו. ככל שהכותב 'מתפנה' יותר, משחרר יותר שליטה, כך הוא יכול להפוך לכלי דרכו הסיפור האנושי הגדול יותר מדבר את עצמו.

ואולי זו המתנה האמיתית של הסיפור – לא רק היופי, הדמיון או התובנות שהוא מעניק, אלא הפוטנציאל שלו להפגיש אותנו עם משהו שגדול מאיתנו. הסיפור המוצלח, זה שנוגע בלבבות ומטלטל נשמות, הוא תמיד גדול מסכום חלקיו, גדול מהמילים שמרכיבות אותו. כאילו יש בו רמז לסיפור העמוק והנשגב יותר שאנו חיים בתוכו – הסיפור של הקיום האנושי על כל צדדיו היפים והאפלים.

לכתוב, להיכתב ולהשתנות

בעיני, לכתוב סיפור זה לא רק אקט של יצירה או ביטוי עצמי. זה אקט של אומץ, של כנות חסרת פשרות, של עמידה מול האמת. באופן פרדוקסלי, דווקא על ידי המצאת דמויות ועולמות בדיוניים, אנחנו יכולים לומר את האמת שלנו, לחשוף רבדים חבויים בתוכנו, בחברה ובתרבות שלנו. הסיפור הוא כלי להתבוננות, לגילוי, לצמיחה.

אבל מעבר לכל, כתיבה היא הזמנה להיכתב. להרשות לחיים לכתוב אותנו מחדש דרך הדמויות שאנו בוראים ודרך המסעות שהן עוברות. כי בסופו של דבר, הדמויות שאנו ממציאים הן תמיד גם בבואה שלנו. הן מגלמות משהו מהתקוות, הפחדים, השאיפות והכאבים שלנו. ודרך הניסיונות שלנו לפתור את הקונפליקטים שלהן, אנחנו לומדים דרכים חדשות להתמודד עם עצמנו ועם העולם.

במובן זה, הכתיבה היא לא רק מקצוע אלא דרך חיים. מסע אינסופי אל האמת, אל הקסם ואל החידה של הקיום האנושי. ודרכה, אנו לא רק מספרים סיפור – אנחנו גם מוזמנים להפוך את חיינו לסיפור שווה סיפור.

נגן וידאו

הכתיבה היא מסע אל הלא נודע, אל העומק של הנפש האנושית. היכנסו לשם בלי פחד ובלי שיפוטיות.

אל תכתבו את הסיפור שאתם חושבים שאנשים רוצים לשמוע. כתבו את הסיפור שאתם חייבים לספר.

כל דמות היא עולם ומלואו. גלו את המורכבות, הניגודים והפגיעות שבתוכה.

  1. איך הסיפור האישי שלכם יכול להפוך לסיפור אוניברסלי שיגע בלבבות רבים?
  2. האם יש דמות בחייכם (או בתוככם) שמעניין אתכם לחקור לעומק? מה מושך אתכם אליה?
  3. מהו הפצע או הקונפליקט העמוק ביותר שמניע את הכתיבה שלכם כרגע?
  4. איך אתם מרגישים שאתם יכולים להביא את הקול הייחודי שלכם לכתיבה?
  5. מה הדבר שהכי מפחיד אתכם בכתיבה? איך תוכלו להתמודד איתו?